zaterdag 18 januari 2014

De wonderen zijn de wereld nog niet uit

Sommige dagen voel ik me een fantastische dierenarts. Verlossingen gaan moeiteloos en resulteren altijd in een levend kalf, ik kan feilloos tot een goede diagnose komen met daarbij een therapie die goed werkt en daarnaast zijn veehouders hartstikke tevreden. Er zijn ook dagen dat ik me afvraag waarom ik mijn diploma heb gekregen. Dit was zo’n dag.

Mijn eerste visite van de ochtend was een zieke koe bij een van onze veehouders. Na uitgebreid lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek kwam ik tot de conclusie dat de koe in een negatieve energiebalans zat. Dit komt omdat de koe ten alle tijden melk wil produceren. Dit gaat dan ten koste van zijn eigen lichaamsreserves met alle gevolgen van dien. Ik heb de koe behandeld met ondersteunende middelen om de cirkel te doorbreken.

Toen ik de laatste spuit uit de koe haalde begon ze te zwalken, dat werd steeds erger en toen plofte ze neer. Die koe is dood dacht ik en dat is mijn schuld. Na een korte stilte, omdat ik eigenlijk mijn ogen niet kon geloven, heb ik de veehouder verteld dat ik dacht dat de koe allergisch reageerde op een van de stoffen die ik had toegediend. Die allergische reactie kun je onderdrukken met een bepaald middel maar dat had ik al toegediend dus ik kon eigenlijk niks doen. Na wat uitleg, stiltes en de vraag;” je kwam toch om hem beter te maken?”, ben ik weggegaan met de belofte om na mijn volgende visite nog even langs te komen om te kijken hoe het ging. In de auto heb ik mezelf duizend keer afgevraagd wat ik mis had gedaan en ik kon het maar niet begrijpen.

Na drie kwartier kwam ik terug. De koe stond, keek me aan en had een pluk hooi in haar bek en stond daar lekker op te kauwen. De veehouder keek me wederom met ongeloof aan. Ik wist het ook niet maar het voelde als een wonder! Een zelf gecreƫerd wonder.


Na overleg  met mijn collega’s begonnen we te begrijpen wat er was gebeurd; Het laatste diergeneesmiddel wat ik had toegediend was een eetluststimulator en werkt direct op de hersenen. Naast dat het de eetlust stimuleert worden de dieren er ook een beetje dronken van. Langzaam toedienen helpt. Dit had ik blijkbaar niet langzaam genoeg gedaan…

Liefs,
Lizelore

Geen opmerkingen:

Een reactie posten