dinsdag 22 oktober 2013

Een klein wondertje!

Het is nog helemaal nat, kan niet staan en kijkt verloren om zich heen; een pasgeboren kalfje. Het is elke keer weer een wonder! Een van de redenen om diergeneeskunde te gaan studeren was om die kalfjes ter wereld te helpen. Nadat ik een keer een keizersnede had gezien had ik een droom; zelf een keizersnede uitvoeren!

De keuze voor diergeneeskunde was vrij simpel, de studie was lang en taai. Jarenlang heb ik tussen de boeken gezeten. Eerst leerde ik de theorie, toen mocht ik op zeemlapjes oefenen met hechten en vervolgens mocht ik mee opereren tijdens stages en op de faculteit. Op het zeemlapje leek ik een waar talent maar ik ontdekte al snel dat een koe niet op een zeemlapje lijkt. Net aan het werk als dierenarts mocht ik de eerste keer kijken en bij elke keizersnede mocht ik meer doen. Totdat mijn baas uiteindelijk zei; Je kan het nu wel alleen! En dat vertrouwen zorgde ervoor dat ik het ook alleen aandurfde.

Dus daar ging ik; niemand meer die over mijn schouder meekeek, tips gaf of kon ingrijpen als het mis ging. Nadat de huid, spierlagen en baarmoeder geopend waren  heb ik samen met de veehouder het kalf eruit getrokken. Het was nat, kon niet staan en keek verloren om zich heen. Het kleine wondertje was geboren en dat had ik gedaan via een keizersnede, mijn droom was uitgekomen. Dit moment duurde kort want de koe moest nog helemaal dicht gehecht worden.  De veehouder had genoeg verhalen over vroeger en ik hechtte rustig door totdat de koe weer helemaal dicht zat. Het was half twee ‘s nachts maar ik denk dat ik een marathon had kunnen rennen (bij wijze van spreken uiteraard) van alle energie die ik ervan kreeg .

De dag na de operatie ging ik terug naar de veehouder om te kijken hoe het met de koe ging. Lichtelijk gespannen ging ik er naar toe, had ik het allemaal wel goed gedaan? Op het moment dat de koe mij samen met de veehouder zag binnenkomen raakte ze in paniek. Een koe is een vluchtdier dus ze wilde weg en dat deed ze dan ook. Ze sprong over het hek. Op dat moment heb ik de conclusie getrokken dat het goed met de koe ging en dat mijn eerste keizersnede geslaagd was! 

Liefs,

LizeloreGeen opmerkingen:

Een reactie posten